“Îmi dai banii înapoi dacă se întâmplă ceva și nu mai pot merge în călătorie?”
Mi-am promis că voi scrie despre asta încă din vremea pandemiei, vreme în care poate doar la figurat era lumea în aer, că avioanele erau, altfel, cam goale pe interior. Iar banii se pierdeau aiurea din lipsa asigurărilor storno. Am pornit newsletter-ul spunând colegilor mei că voi încerca să folosesc expunerea și în scopuri educative, nu doar pentru vânzare. Atât în perioada pandemiei, cât și după, deja îmi formasem un text predefinit pentru întrebarea “Îmi dai banii înapoi dacă se întâmplă ceva și nu mai pot merge?”. Acel text arăta fix așa:
“Măi, bună întrebarea ta, e bine că te gândești și că ești precaut. Cel mai bine ar fi să îți faci o asigurare storno de călătorie, pe lângă cea medicală”. Firește, următoarea întrebare venea rapid:
Ce este o asigurare storno?
Înainte de a începe să explic ce înseamnă o asigurare storno, aș vrea sa îți spun trei lucruri. Unul este că acest fel de asigurare nu este un unicorn. Nu exista asigurare storno de călătorie prin care să-ți recuperezi absolut toți banii plătiți pe pachet, bilete avion etc. Al doilea lucru pe care vreau să-l reții este că scriu acest text fără să fac vreo trimitere sau reclamă la vreo companie de asigurări. Nu am fost plătită, nu iau comision și nici nu fac eu asigurări de călătorii. O fac benevol pentru ca informația să ajungă la cât mai multă lume și să putem călători liniștiți, atât cât e posibil. Și al treilea este că mă poți urmări și pe grupul de Facebook.
Asigurarea storno este facultativă, nu obligatorie, așa cum vorbesc oamenii care folosesc limbajul din industrie. Adică nu e musai, dar e bine să o faci. Din punctul meu de vedere, e musai, dar punctul meu de vedere este și cel al unui om care, atunci când formează o modestă comunitate de călători, se gândește și la aspectele acestea de siguranță materială. Asigurarea Storno îți protejează pachetul achiziționat, ATENȚIE, înainte de călătorie. Din câte am înțeles, există și cele care au condiții aplicabile în timpul călătoriei. Astfel, dacă tu pățești ceva medical, să zicem, și ai o asigurare storno, poți deschide un dosar și, în funcție de condițiile pe care le-ai agreat când ai bătut palma, îți poți recupera banii.
Ce acoperă o asigurare storno travel?
Condițiile diferă de la o firmă de asigurări la alta. Majoritatea acoperă: sejururi, bilete avion, excursii, costul excursiilor, croaziere etc
Cât costă o asigurare storno travel?
Sunt câteva criterii pe care asiguratorii le iau în seamă atunci când vine vorba despre asigurare storno. Vârstă, durata călătoriei, valoarea pachetului și foarte important, destinația. În funcție de toate acestea și în comparație cu alte feluri de asigurări, cea storno va avea un preț mai mare. Nu știu cum e la alții, nici nu m-am uitat, însă pot da un exemplu de la noi din casă: să zicem că pleci cu Sori în Zanzibar, asta înseamnă ca plătești undeva la 1400 euro aproximativ, deci asigurarea e undeva pe la 300-500 lei. Multe companii de asigurări au și pachete în care introduc asigurări medicale.
Ce trebuie să faci ca să-ți acoperi spatele în caz că nu poți calători?
În primul și în primul rând, în momentul în care cumperi o călătorie de la o agenție (un pachet turistic) trebuie să primești un contract. Asigurarea storno travel asigură valoarea scrisă în acel contract și se face imediat ce ai făcut contractul. Sunt unele companii care asigura și fără contract. La ele doar estimezi valoarea și, în caz de nevoie, faci dovada cu OP-urile plăților către agenție. Verifici dacă motivele neputinței tale sunt printre cele înscrise în asigurare și, dacă da, deschizi dosar. Tot circuitul poate dura și jumătate de an, de la deschiderea dosarului până la recuperare. Sunt cazuri în care asiguratorul se va face că plouă, însă trebuie insistat cu dovezi (medicale), mail-uri specifice cu ton ferm și mult tupeu.
Dacă deschizi dosar (majoritatea online), comunicarea va fi cu asiguratorii, iar agenția de turism nu este implicată. Dar să sperăm că nu ai nevoie sa ajungi acolo. Unele companii au termen de 5 zile de la data contractuală pentru a putea încheia asigurarea, altele până la 30 de zile înainte de călătorie. Câte bordeie, atâtea obiceie.
Câteva concluzii
Ce-am fi noi fără câteva vacanțe? Însă trăim vremuri agitate, dar în același timp dorim să continuăm viața în ritmuri firești. Zic că nu e cazul să fii ̶z̶g̶â̶r̶c̶i̶t̶ reținut si, atunci când plătești să-ți îndeplinești visul de a ajunge în lumea largă, mai gândește-te și la asigurarea acelui vis. S-ar putea să-mi mulțumești. Travel for the story!
PESEU’: Bne, eu sper că nu, dar au fost situații în care ai fi vrut sa ai asigurare storno? Povestește-mi, sunt curioasă, deci dă-mi un reply la acest e-mail.